Suzume no Tojimari (Suzume)

Myanimelist, IMDb
Další velký počin režiséra Makoto Shinkai, můžete ho znát z filmů jako Tenki no Ko (Weathering with You), Kimi no Na wa.  (Your Name.), nebo Kotonoha no Niwa (The Garden of Words). Takže se od jeho dalšího filmu čeká samozřejmě další hit. U mě osobně autor nezklamal. Nejednalo se o naprostou dokonalost, ale i tak, to byl velmi povedený zážitek.

Film vypadá nádherně, to se ale tak nějak dalo čekat, i když je za tím samozřejmě obrovské množství práce, ale takový je holt autorům rukopis. Film má také velmi epický a nádherný soundtrack. Krásný ženský hlas, nebo použití chorálů. Také volba velmi unikátních hudebních nástrojů. Skladby jako Suzume feat. Toaka, anebo Sky Over Tokyo. Jsou prostě v té kombinace dokonalé.

Příběh se točí kolem dveří, dveří, které propojují náš svět a svět na druhé straně. Jakmile se dveře otevřou, tak jimi může do našeho světa uniknout bytost, která pak dokáže způsobit katastrofální zemětřesení. Sledujeme mladou dívku, která se nachomýtne k události, která ji změní život, anebo ho vlastně uzavře. Máme tu magii, božstva a vše k ideálnímu dobrodružství. Má to srdce, je to dojemné a hravé. Také se to zaobírá jednou velmi nedávnou katastrofou, co postihla Japonsko. Velmi silný příběh.

Každé akční scény, každý velký střet byl audiovizuální zážitek a neskutečně se na to dívalo a poslouchalo.

Film ve svém prostředku trošku zvolní a působí natahovaný, ale přitom je jenom 122 minut dlouhý. Trošku zvláštní paradox. Jedna událost ve finále mě trošku zamrzela (zvířátko a jeho vyřešení), ale jinak jsem s celkovým pojetím neměl žádný problém.

Velmi silný zážitek a nebýt toho pomalejšího prostředku tak bych dal i lepší hodnocení. Pro milovníky animovaných Japonských filmů povinnost (pokud vám samozřejmě styl autora nevadí). Normálně bych asi dal 8/10, ale ta hudba to za mě vytáhla o bod výš.

 

Youtube - Trailer          Hodnocení: 9/10

Žádné komentáře:

Okomentovat