One Piece

IMDb, ČSFD
V první řadě tenhle seriál fakt není 10/10 jak divoké zástupy fanoušků hodnotí na databázových serverech. Tyhle skupiny lidí by si měli začít trošku sahat do svědomí a prostě hodnotit s rozumem. Naštěstí se také nejedná o katastrofu. Hrané adaptace Japonských komiksů (manga) mají bohužel ve zvyku takhle dopadávat.

Zkusím tu pojmout dva pohledy, pohled fanouška předlohy a pohled člověka, co o předloze nemá ani ponětí.

Lokality, lodě a celkový set design vypadají náramně. Jednotlivé lokace jsou pojaté vskutku kreativně a snaží se co možné nejblíže zachytit šílenost předlohy. Navíc do toho míchají i svůj vlastní styl. U všech postav je to už trošku horší. Některé jsou povedení, ale jiné zase křičí do světa absurdní karikaturou. Je pravda, že to má takhle většina těchto hraných adaptací. Nechávají se křiklavé nagelované vlasy, absurdní kostýmy a věci na postavách, které prostě na stránkách mangy působí v pohodě, ale v reálném světě už nikoliv. Tady si trošku ještě rejpnu do Netflixu, v barvě vlasů se u postav drží tvrdě předlohy (i když to vypadá někdy fakt příšerně) ale udělat z bělocha černocha nemají žádný problém. Nojiko mě bolela asi ze všech těchto změn nejvíc, hned druhý Lucky ze Shanksovi posádky (Yassop a Usopp mi tolik nevadili i když ta změna je tam také). No jsem zvědav, jak si autoři poradí s budoucími postavami, protože autor svou kreativitu v dalších letech točí na maximum a přitom žádné maximum snad ani nemá.

Hlavní posádka herců se povedla, až na Usoppa. S touhle postavou je docela i výzva v předloze, ale zde je herec velmi nesympatický, nemá tam skoro žádné zajímavé pasáže a ani mu nějak nefunguje chemie s posádkou. Za to Luffy, Nami a Zoro si velmi dobře sedli. Chemie jim funguje velmi silně, jejich dialogy byly fajn, jejich pošťuchování a vývoj také. Navíc i Sanji se tváří, že k nim dobře sedne. Jen ten Usopp je totálně mimo. Hned bych ho vyměnil. Nebo minimálně mu přepsal půlku scén.

Další bolestná věc byly dětští herci. Každá z postav má svůj náhled do minulosti a ani jedno dítě neumí hrát (dobře, možná trošku Zoro). To byly tak hloupé scény, prkenné scény, prostě hrozné. Kolikrát by stačilo ty scény jenom pozměnit, nebo trošku jinak poskládat, ale prostě to, jak to teď je, tak je to skoro vždy hrozné. Usopp jako dítě je fakt příšerný herec. Tak mají aspoň jistou věc společnou, dospělí a dětský herec.

Souboje jsou také takové dost kolísající. Když se pere Zoro nebo Sanji, tak až přes některá „lanové“ pohyby to působí energicky a je to plné nápadů. Bohužel když už bojuje Luffy, pomocí jeho natahovacího ovoce, tak to půlku času působí strašně divně. Vždycky Luffy napřáhne ruku, udělá úder, a pak zase ruku drží zpátky a čeká se na reakci záporáka. Neskutečně to kazí tempo. Přitom ve chvíli, kdy skáče, dělá přemety a jiné věci, tak to funguje.

Celkově ale ze seriálu vyzařuje jistá pohoda a dobrodružství. Hudba, výprava, není to zlé. Většinu času to ani tolik nebolí, a myslím si že pro neznalého člověka předlohy, pokud dokáže zvládnout šílenost příběhu, tak to může být zajímavý dobrodružný oddych.

Teď pohled fanouška předlohy. Do čtvrté epizody změny byly docela v pořádku. Naprosto chápu, že nedostanu kopii, to ani nejde, ale ve druhé polovině se změny začnou více a více na sebe nabalovat a dostáváme úplně odlišný produkt.

Bolelo to u příběhu Nami, ten je vystavěn jiným způsobem, sice ne tak jinak odlišným, ale o to bolestivějším. Celá její oběť je tu za mě udupána do země. Co mě ale ještě více bolelo, je chování Luffyho. Celý jeho charakter v předloze je totiž postaven na tom, že nikdy nezaváhá, že nikdy nelituje svých činů, že dokáže vidět srdcem, a ne tím co mu ostatní řeknou. Jenže od Baratie o sobě pochybuje, tváří se ztraceně, hledá, jaké je to být kapitánem apod. To není Luffy. Taky mi vadilo, že po každé ráně se zvedá, jako by ho trefil náklaďák.

Změnu v podobě mariňáka Garpa jsem z počátku považoval za odvážný tah, který mi tolik nevadil, ale s přibývajícími díly to proste působilo špatně. S tím, co jako fanoušek vím, a vím, jak byl příběh těchto prvních kapitol vyprávěn, tak to tam prostě nemá co dělat.

Souhrnně si myslím, že pokud nejste fanoušek a přistoupíte na hru, co vám tvůrci předloží, tak z toho bude pěkná 7/10 a autoři se nemusí stydět. Pro mě, jako fanouška, jsou změny v příběhu a jeho struktuře tak moc velké, že prostě v seriálu vidím jenom takové skořápky toho, co to v originále bylo a tady to bohužel není. Jak jsem říkal, změny dokážu pochopit, ale některé změny byly za mě až moc příběh rozbíjející. Rozhodně se jedná o nejpovedenější manga adaptaci do hrané podoby. Jen ty některé změny nechápu, plus samozřejmě negativa, co jsem popsal výše. 6/10. České titulky byly taky dost mimo, vůči anglickému originálu.

 

Youtube - Trailer          Hodnocení: 6/10

Žádné komentáře:

Okomentovat