Guardians of the Galaxy Vol. 3 (Strážci Galaxie: Volume 3)

IMDb, ČSFD
Sláva, díky bohu. Celý Marvel a jeho nová sága - The Multiverse Saga měla až na jednu výjimku (Spider-Man: No Way Home) silně průměrné až lehce nadprůměrné zářezy. Po dnešku se naštěstí počet kvalitních filmů zvedne na… dva. No, nějak se musí začít.

Herecky zde všichni excelovali a působili prostě svěže a přirozeně. Chris Pratt jako Quill to proříznul skrz celý film naprosto famózně, a neskutečně jsem „žral“ i herecké výkony Pom Klementieff jako Mantis. Ta zde dostala mnoho prostoru a byla prostě skvělá. Gamora, Nebula, prostě všichni, ale ty dva první top.

Film je svou podstatou velmi jednoduchý, ale díky tomu i neskutečně narvaný emocemi. Nosnou kostrou je totiž minulost a celkový vývoj postavy Rocketa, a že je to sakra emoční příběh. Kolem tohoto základu se celý třetí díl odvíjí a jednotlivé vedlejší příběhy se s ním protínají a spolu doplňují. Celou dobu jsem chtěl vědět, jak to dopadne, co se stalo a prostě všechno. To už se mi s filmem od Marvelu dlouho nestalo.

Konečně i fungovala záporná postava. Je jí dán prostor, proto abychom ji nenáviděli, a hlavně jí je prostě dán sakra prostor, proto abychom vůbec věděli, kdo to je. Vazba s minulostí Rocketa je u ní velmi silná a jako divák jí „rozumíme“.

Příběh si držel svou linku a vtipy se mu snažili pomáhat, a ne ho rozbíjet. Pobavila parodie na hru Among us. „Kočkování“ strážců dávalo smysl a všichni působili jako rodina. Taky jsme konečně pořádně poznali postavu Adama Warlocka.

Teď trošku negativa. Film je moc dlouhý. Dvě a půl hodiny je prostě moc. Věřím, že 10 – 20 minut mínus by mu určitě pomohlo. Třeba na té organické stanici. Pecky ze Soundtracku (90. léta) už nejsou tak velké pecky jako předchozí dvě dekády v prvních dvou filmech.

Přesto je film výborný. Kéž bychom mohli vést podobnou diskusi o všech ostatních Marvelovkách a dohadovat se jenom o tom, která z nich je nejlepší a která nás dokázala dostat nejvíc. Místo toho vedeme diskuse o tom, jak jde Marvel do kytek, jak je všechno tupé a jak triky jsou na poblití. Tenhle film měl silný emoční základ, fungující postavy a všechno okolo. Možná nejlepší díl Strážců. Možná je to nakonec film na 8/10, ale potom všem, co jsme zažili s MCU teď trčí ven za 9/10.


Youtube - Trailer          Hodnocení: 9/10

Žádné komentáře:

Okomentovat