Sandman: Preludia & nokturna - Neil Gaiman

Databázeknih
S příchodem Netflix seriálové adaptace jsem se konečně „dokopal“ ke čtení původního komiksu (nechci koukat na seriál, dokud nebudu mít načteno). Navíc mám celou sérii fyzicky doma a plánuji její čtení už dlouho.

Kniha má osm hlavních kapitol, které vyprávějí jeden na sebe navazující příběh. Každá z nich je ale pojata v trošku jiném stylu, nebo žánru. Takže je tu jedna více hororová, nebo „detektivní“, akčnější atd. Přesto se pořád tak nějak drží toho, čím Sandman asi je a bude. Abstraktní snová cesta pána snů.

 První kapitola skáče desetiletími až z toho mrazí. Ve chvíli, kdy je Sandman jistým obřadem uvězněn ve skleněné kouli. Když se konečně dočká propuštění, tak nachází svět snů v rozkladu a vydává se napříč světem, aby našel své ztracené artefakty a nabral sílu. U toho potkává mnoho postav ze světa DC Comics, jako Martian, Constantine a mnoho dalších, které jsou pro mě bohužel neznámé.

Jednotlivé příběhy jsou často krvavé, hrubé a lidský život v této božské šachovnici nemá takovou cenu, jak si lidé mohou myslet.

Uvidím, jaké to bude v následujících dílech, ale tato první kniha a jejích osm kapitol nepůsobí jako pevně držící celek. Obzvlášť kapitola 24 hodin působí… divně. Tak nějak mi tam nezapadala. Jinak ale kapitoly s postavou Constantina, nebo návštěvou pekla byly výborné. Celá kniha je pak zakončena velmi „klidným“ ale silným příběhem – Tlukot jejích křídel, který nám knihu a její načrtnutý příběh velmi pěkně ukončí.

Co se týče kresby, tak ta je velmi poetická a velmi krásně si hraje s rozvržením stránek. Kde může, tak se zbaví klasických panelů. Jinak styl kresby evokuje dobu 90. let, ve které byl komiks vydán.

Melancholicky syrový příběh s velmi unikátní kresbou. Propojení se světy DC Comics je fajn, ale také to dost ubírá na zážitku, pokud onen svět čtenář nezná. Což může být považováno za negativum. Rozhodně se uvidíme u druhé knihy a po první sérii Netflix seriálu, který tuším adaptuje právě knihu první. Dost se těším, jak bude adaptace vypadat a zda změny postav nebo příběhu budou rozumné, anebo budou spadat do woke průjmu. Z obrázku obálky je už zřejmé, že jsem četl nové barevné vydání. Silná 8/10.


Hodnocení: 8/10

Žádné komentáře:

Okomentovat