Finch

IMDb, ČSFD
Já nám všem jasné, jak to nakonec dopadne, ale stejně se s Tomem na tu cestu vydáme.

Jedná se o komorní příběh, příběh o jednom člověku, psovi a robotovi. No a do toho všeho nám budou hrát staré dobré vypalovačky z minulého století.

Sluneční erupce poničila ozonovou vrstvu a lidstvo přepnulo na „mód přežití“. Takže nic hezkého. Náš hlavní hrdina je inženýr robotiky a dokázal si vybudovat přístřeší v technické laboratoři firmy, ve které pracoval. Všude okolo je spálená země a trosky původního světa. K sobě má malého psího parťáka a vydává se do okolí na průzkum. Ve volných chvílím staví robota, který mu má pomoci s jedním konkrétním úkolem. Po krátkém úvodu Finch zjistí, že se na jeho lokalitu žene superbouře a zůstane tu 40 dní. Bohužel tolik zásob nemá, a tak jediná šance je vydat se dál na Západ. Takže urychlí svůj plán a svého robota spustí.

Příběh se zaměřuje na budování vztahu mezi robotem, Finchem a psem. Finch robota učí způsoby chování a jak to teď ve světě chodí (robot má v hlavě komplexní databázi informací, takže ho neučí žádné základy). Postava robota je zde „zahrána“ velmi dobře. Po technické stránce je robot naprosto dokonalý. Navíc každý jeho specifický pohyb mu dodává „duši“. Jeho chování a interakce s hlavním hrdinou jsou velmi povedené a postupně se nám rozkrývá minulost Finche a buduje se vztah našeho tria. Tom Hanks to zahrál také naprosto v pohodě. Vidíme v jeho postavě unaveného starého může, který se musí popasovat se světem jaký je, jak se snaží dosáhnout svého stanoveného cíle. Příběh je emotivní a divák lehce soucítí s postavami. Dokázal jsem se držet, trošku poslzení tady, nebo támhle, ale v jeden moment se to ve mně zlomilo. Paradoxně to bylo cca 30 vteřin před závěrečnými titulky. Kdy kombinace oné situace a písničky (Don McLean - American Pie) to ze mě prostě vytáhla, smrk.

Audiovizuálně je film naprosto v pořádku. Počasí je správně divoké, robot uvěřitelný. Hudebně nám tam hrají staré hity anebo se přidá i vlastní hudba.

Film velmi dobře navodil tu správnou atmosféru, kterou chtěl navodit. A příběhově míří za svým cílem. V některým místech je možná až trochu pomalejší, ale jinak odsýpal bez větších problémů. Za mě paráda. Samozřejmě je to klasická rutina. Není nic, co už člověk někde neviděl, ale prostě se mi to v téhle podobě moc líbilo. Věřím že spousta lidí to smete s tím, že to bylo obyčejné, nebo tak. Mě to prostě asi chytilo ve správný moment. Asi je to spíš 8/10, ale za to, co to se mnou udělalo na tom konci, tomu dávám +1 bodík.

 

Youtube - Trailer          Hodnocení: 9/10

Žádné komentáře:

Okomentovat