Mega hustej nářez - František Kotleta

Databázeknih
Úvod posledního dílu trilogie se přesouvá na úplně jiné místo, než kde nás nechal konec druhé knihy. Náš hlavní hrdina tu pracuje s novou postavou a připravuje půdu pro další budoucí události. Takže abychom dostali odpovědi na otázky z konce předchozí knihy, tak si musíme prokousat touto první kapitolou.

Hned pak skočíme tam, kam celou dobu čtenář chtěl, už od prvních stránek. Setkání s Uhříkem. Zjistíme, co se mu stalo, proč vypadá, jak vypadá a hlavní hrdina dostane staronového spojence s jeho gangem. Gang je navíc velmi dobrý v technologiích a bojuje s Kartany po svém. O postavě s přezdívkou Alenka, jsme už slyšeli v předchozí knize (toho tam taky původně Bezzemek hledal).

Díky jeho informacím se hlavní hrdinové pokusí přerušit jednání vysokých pohlavárů jak ze strany lidí tak i Kartanů. Do party se samozřejmě přidá Gerhard. Tato část je parádní, plná hlášek a výborné akce. Těmhle třem postavám to spolu náramně sluší. Také se tam setkají s novým druhem mimozemšťana, druhem, se kterým mají Kartané spory. V tuto chvíli vzniká neobvyklé spojenectví. Mimozemšťan samozřejmě nemluví lidskou řečí a tak je velká část příběhu věnována postupnému budovaní jejich komunikace. Je to velmi chytře udělané. Díky tomu se dozvídáme o vesmíru zase o něco více. Naše parta navíc dá do kupy plán na zničení dvou mateřských lodí Kartanů, které hlídají na oběžné dráze, a hrozí destrukcí měst, pokud by se kdokoliv postavil na odpor. 

Vše postupně komplikuje postava Freda, hlavního „lidského“ záporáka, který dělá problémy už od druhé knihy. Do toho se přidá zase útěk z vězení, zrada, transvestiti, atomovky a vesmírná Petra.

Celkově třetí čtvrtina knihy (útok na vesmírné lodě) je taková sterilně akční. Je toho tam nějak moc a vlastně málo. Tahle část knihy mě moc nebavila. Za to finální bitka Freda a Bezzemka je velmi povedená a sršela zajímavými nápady a moc dobře se četla.

Kniha končí otevřeně. Bitva o planetu skončila, ale válka mezi lidmi a Kartany teprve začne.

Závěr trilogie není špatný, je to rozhodně lepší než první kniha, ale na druhou to nemá. Z tohohle vesmíru jsou ještě dvě další knihy, Stalingrad a Vlci. Takže se určitě do tohohle světa ještě vrátím.

 

Hodnocení: 7/10

 

Žádné komentáře:

Okomentovat