Gantz: O

Akichan, Myanimelist
Celo počítačově animovaný film, ze světa mangy Gantz. První věc, co musím sepsat, jsou základní informace kolem tohoto filmu.

Co existuje jako první, je manga série, která započala svoji cestu v roce 2000 a skončila v roce 2013. Manga by se dala rozdělit na dva obří segmenty, fáze. Tento film volně adaptuje začátek druhé z nich (kapitola 239 - 280). Bere si z něho hlavní zápletku, některé vedlejší postavy a nepřátele úplně odstraňuje. Také mění jisté vazby a návaznosti mezi hlavními postavami. Filmu jako takovému to podle mě neubližuje a je schopen fungovat sám za sebe. Poslední věc, co musím dodat, manga předlohu jsem v době sledování tohoto filmu neznal a přečetl jsem si ji, až na základě jeho shlédnutí. Zajímalo mě totiž, jak a kde film stál a celkově, jaká jsou tajemství příběhu, protože na hlavní otázky se logicky ve filmu nedostane.

Příběh se točí o skupince lidí, která ve chvíli své smrti je přenesena zvláštním technicky vyspělým artefaktem do jedné místnosti. Zde jsou jim dány futuristické zbraně a následně jsou posláni do boje proti mimozemšťanům. Je to navíc pojato jako hra. Takže sbírají body, za které si pak můžou vybrat nové technologie, oživení padlého spolubojovníka, anebo vymazání vzpomínek s návratem do normálního světa. Hodně je tu zaměření na zoufalost a krutost toho co se děje, protože jsou to všechno obyčejní lidí a žádní bojovníci.

Vychytávky, které používají jsou strašně nápadité. Už i samotné posílání do boje, je děláno paprskem, který je řeže jako snímky z magnetické rezonance. Jedna z pušek umí na střelené místo seslat z nebe tlakovou vlnu apod. Tenhle aspekt je tu výborný.

Ze záporů bych asi zmínil některá uspěchaná rozhodnutí některých postav, nebo jistý jejich typ „přehrávání“ emocí a gest. To je ale tak nějak problém Japonské kinematografie (už jsem o tom psal ve článku k seriálu Juhan Shuttai). Všechny tyto aspekty logicky v manze nejsou, tam s postavami strávíme více času a na obrázku prostě nedokážou přehrávat.

Technologicky je film velmi kvalitně udělaný. Vizuál a hudba jsou na dobré úrovni (není to ale extra liga). Pořád ty pohyby postav působí prkenně. Rozhodně film jako takový necenzuruje krev a násilí (toho je manga hooodně plná a nejen toho krvavého). Je ale pravda, že jistou formou cenzury, by se dalo nazvat odstranění jedné vedlejší postavy (jak jsem psal v úvodu článku), která by pro film byla asi už hodně - Kazuo Kuwabara. Tahle postava totiž představuje jednu hodně zvrácenou stránku lidství a do světa mangy sice „zapadá“, tak zde v tomto filmu by hodně vyčnívala. Na dnešní dobu, by hodně negativně vyčnívala. Manga je v jistých věcech unikátní a dovoluje si hodně drsné věci, o těch se ale rozepíšu až v článku o manze.

Pokud měl film sloužit jako lákadlo na hlavní zdroj, mangu, tak to u mě zafungovalo. Hned, tak týden po shlédnutí, jsem se do ní pustil a všech 383 kapitol jsem přečetl (pravda, že v trochu zrychlenější podobě). Trošku slabší 7/10.

 

Youtube - Trailer          Hodnocení: 7/10

Žádné komentáře:

Okomentovat