Stranger Things - Season 4

IMDb, ČSFD
Kvalitativní pád se nekoná, možná je tu dokonce i růst kvality. Čtvrtá série „divných věcí“ útočí a velmi luxusně se jí daří děsit a napínat.

Pohodová atmosféra 70 a 80. let je tu stále, výborně ji pohání dobový soundtrack, jak je u série zvykem, doplněná trendy té doby. Ať už je to stále boj proti komunismu, nebo i panika co zachvátila Ameriku vůči satanistickému hraní Dungeon and Dragons.

Nové postavy jsou zde parádní, včele s Eddie Mansonem, nebo hercem Jamie Campbell Bowerem, to samé i postavy na Ruské straně. Ze starých známých jsou bohužel některé postavy odsunuty na „vedlejší“ kolej, takže jsou spíše jen jako řidiči, nebo diváci událostí. Z těch, co byly v popředí se nejvíce povedla dvojice Nancy Wheeler a Steve Harrington. Pořád platí, že soubor herců je v tomhle seriálu trefa do černého. Navíc jim příběh jde pěkně na ruku a nejsou tu nijak debilní části, nebo jiná „stupidní“ rozhodnutí (ne nějak výrazná). Hned na začátku, když se začnou dít „divné věci“ tak jsou všichni na jedné lodi a nikdo o nikom nepochybuje a přijímá všechna divná vysvětlení opatrně, ale věcně. Negativně bych možná hodnotil pod příběhovou linku o basketbalovém týmu a jejich fanatickému honu, ta mě vůbec nebavila a nezajímala.

Seriál se mi vždycky líbil, jak dokázal kombinovat horror a tíživou atmosféru s uvolněnou příběhovou linkou. Dodneška nezapomenu na první sérii, kdy se prvně ukazoval Demogorgon, nebo jsme se poprvé vydali do lesa na druhé straně, to byly naprosto výborné momenty. Ve druhé sérii to bylo trošku zklamání, ale třetí sérii se to podařilo vrátit, proto jsem s napětím věřil, že čtvrtá nezklame. Povedlo se, čtvrtá série byla výborně hororová, styl vražd velmi vizuálně znepokojivý a prostě celkově velmi super. Kamerové otočky, střih, nebo práce se zvukem jsou samozřejmostí.

Příběhově se rozdělíme na 3 velké skupiny, které sledují každý nějakou událost, aby se následně všemožně protínali, nebo ve finále vygradovali do jistého celku. Ať už tu máme lovení vraha, zachraňování jedenáctky, nebo výlet na Kamčatku. Každá část byla povedená a přeskakování mezi nimi naštěstí celkový dojem nerozbilo.  

Netflix se rozhodl vydat čtvrtou sérii postupně, nebo tedy, prvně vydal 7 dílů a pak za měsíc poslední 2 díly. Takže vězte, že 7 díl je naprosto luxusní – pokračování příště, plný zajímavých příběhových zvratů. Navíc jednotlivá délka epizod se s ničím nesere, a třeba takové finále má skoro 2,5h. Díky tomu se nikde nekrátí, a každý díl si odvypráví to, co potřebuje. Brát 50 minut na epizodu, tak bychom tu měli klidně 14 dílnou sérii (nechce se mi to počítat). Nejlepším dílem čtvrté série je pro mě 4 epizoda, její finále bylo prostě – perfekt.

Čtvrtá série rozhodně nezklamala a je po první sérii (ta holt byla prostě první) hnedka druhou nejlepší sérií tohoto seriálu. Pro fanoušky samozřejmost, pro nově příchozí – sakra na co ještě čekáte. Pokud se nepletu, tak nás čeká už jen poslední pátá série. 

 

Youtube - Trailer          Hodnocení: 9/10

Žádné komentáře:

Okomentovat