Falling Down (Volný pád)

IMDb, ČSFD
Ideální film na zlepšení nálady. No dobře, kecám. Tím samozřejmě nechci říci, že je film špatný. Naopak. Jen bych doporučil si ten film nepouštět, pokud jste v takovém tom myšlenkovém rozpoložení, kde stačí jen poslední pošťouchnutí a překročíte takovou tu neviditelnou čáru ve své mysli. Asi něco jako náš hlavní hrdina.

Být součástí systému. Pracovat, chovat se slušně, jít s proudem, nechat si všechno líbit a neodmlouvat. Když to všechno uděláte, tak budete mít šťastný život. Jen dokud pro vás má společnost využití. To se tak nějak stalo našemu hrdinovi. Film je o tom, že se všechny tyhle věci tak nějak nastřádají a člověk se zlomí.

Zpočátku hlavnímu hrdinovi lze fandit. Chová se ke všem slušně a snaží se s lidmi mluvit a chce jít jenom domů. Jenže lidi jsou zkažení a v tomhle systému, který tu máme, jim to prochází. Jaký má smysl se chovat slušně? Když pak vidíte, čeho si společnost cení víc. Hlavní hrdina navíc ještě trpí psychickými problémy, a ty se pak v této situaci dostávají více a více napovrch. Pak už mu zase tolik nelze fandit, ale aspoň ho chápat.

Na druhou stranu tu sledujeme detektiva, který odchází do penze, i když nechce. Dělá to kvůli své ženě. V podstatě se chová naprosto stejně jako náš hlavní hrdina. Jak postupně vyšetřuje tento případ, tak se pomalu začíná měnit a nakonec on sám dojde k novému uchopení svého života. Hláška z konce filmu: „Kapitáne, polibte mi prdel“, dokonale vystihuje jeho vývoj charakteru.

Lehce bych to mohl přirovnat k filmu Ctihodný občan. Ten se zabýval podobnou úvahou, ale vzal to trochu jinak. Také tam ale došlo ke zlomu, kdy už divák nemůže naplno fandit hlavnímu hrdinovi, protože hrdina překročí další neviditelnou čáru, tu která leží za tou první.

Jde samozřejmě poznat, že je to film z 90 let a je natočen v pomalejším stylu.

Prostě taková sonda, kdy se společnost na člověka vykašle a nechá ho „umřít“. Samozřejmě je ta sonda do společnosti mnohem hloubší, ale to je spíš na nějaké analyzující video na Youtube.

 

Youtube - Trailer          Hodnocení: 8/10

Žádné komentáře:

Okomentovat