The Queen's Gambit (Dámský gambit)

IMDb, ČSFD
Věděl jsem, že se mi to bude líbit, jen prostě nebyl čas.

Celková výprava, dobovost, hudba anebo třeba móda jsou zde výborné. Hlavní herečka byla pro tuhle roli dokonalá. Opravdu skvělý tah. Její pronikavé oči všem těm detailním záběrům na její tvář dodávaly neskutečnou hloubku a člověk se v nich mohl ztratit. Také kamera a kompozice některých záběrů byla pastva pro oči.

Její životní cesta byla zajímavá, a i to, jak si postupně budovala svůj status v šachu. Jednotlivé turnaje a hráči, které u toho potkala. Trošku jsem se bál po úvodním prologu, že její pád nebo boj se závislostí bude až moc zdrcující nebo temný. Naštěstí to tu takové nebylo. Udrželo se to v takové té „pohádkové“ rovině. Což na druhou stranu možná ubírá na dramatičnosti, ale zase zůstal prostor pro šachy. Nenechte se mýlit, pořád je její minulost a život dosti depresivní a drsný.

Vztahy mezi ostatními hráči a naší hlavní hrdinkou byly prostě takové, jak divák čekal. Bylo to celé hřejivé a přívětivé. Nepřišlo do toho žádné velké drama. Nejzábavnější části byly ty, jak rozebírali herní taktiku a snažili se přijít s nějakým postupem proti soupeři.

Z hrdinčiny minulosti nejvíce vyčníval její první protivník. Osoba, která ji přivedla k šachům. Jejich interakce na začátku příběhu byla výborná a postava si tyto rady nesla celý život.

Celkově byl seriál z počátku až moc pomalý a finále zase moc rychlé. Po seriálovém závěrečném tahu bych si klidně ještě dal třeba 30 minut. Nejsem se světem šachů nijak obeznámen, ale zajímalo by mě, jak a co bylo inspirováno skutečností, z čeho tvůrci čerpali, čemu udělili poctu apod. Asi mě nějaké analyzační video na YouTube nemine.

Nebylo to dokonalé, ale bylo to výborné. Hlavní podíl na tom má hlavní herečka a módní oddělení, protože v každém kostýmu vypadala dokonale.

 

Youtube - Trailer          Hodnocení: 9/10

2 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. Tak to jsem rád, že jsem se trefil :D Hned jsem zaostřil na Godless https://www.imdb.com/title/tt5516154/ od stejného tvůrce. Taky to vypadá zajímavě, tak uvidím.

      Vymazat